Herbata zielona otrzymywana jest z tych samych drzew herbacianych co herbata czarna. Inna jest natomiast metoda produkcji
Napar z zielonej herbaty ma cierpki smak. Osobom które piją ją pierwszy raz, może wydawać się niesmaczna.
Zielona herbata słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Zawarte w niej antyoksydanty zmniejszają działanie wolnych rodników.
Jest ona żródłem
flawonoidów - związków o działaniu przeciwutleniajacym.
Odgrywają one ogromną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom. Poza tym hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym.
Powoduje również usuwanie toksyn z organizmu i pomaga odchudzającym sie osobom zrzucić zbędne kilogramy. Na jakość naparu
herbacianego wpływa nie tylko gatunek herbaty, ważny jest także sposób jej zaparzenia. Herbatę zieloną chińską zalewamy woda o temperaturze
70 - 80 stopni celsjusza. Nigdy wrzątkiem!! Czas parzenia: 2 - 3 minuty.
  Powinny jej jednak unikać kobiety w ciąży, wegetarianie i osoby z anemią bowiem zawarte w niej substancje hamują wchłanianie żelaza.
Na zdrowie!!